AFSCHEID MAAKT MELANCHOLISCH

Dag beste watersport vrienden en belangstellende clubleden;

Marianne en ik hebben onze boot, de Serendipity, overgedragen aan de nieuwe eigenaren. We zijn blij dat het ervaren zeilers zijn en enthousiast met grote plannen. Ze blijft wel in Middelharnis maar is verhuisd naar de Parkhaven. Daarmee is voor ons een einde gekomen aan een jarenlange recreatie en vakantiebesteding op het Haringvliet en het ruime water de Noordzee. Ook komt Langsteiger 1 vrij, een stukje van het langsteiger en door velen beschouwd als de mooiste plek in de haven van Middelharnis. We hebben daar vanaf 1986 gelegen.  Eerst met de Taiwan Clipper, een sloep getuigde tweemaster met een grote boegspriet met fok en kluiver en heel veel teak. Na 13 jaar kwam de Jeanneau Ginn Fizz en 15 jaar geleden de Serendipity een Atlantic 49.

Vanaf die plek overzie je de hele haven en je groet vaak voorbijgangers. We zullen het meeste missen. De omgeving , de rust op het water en de vele vriendelijke mensen die we in de loop der jaren hebben leren kennen en er een band mee hebben gekregen.

De eigenaren  van de honden die werden uitgelaten zagen en spraken we het meest. Dan de havenmeesters en natuurlijk de buren op het langsteiger.  In het bijzonder Johan van de Escape, hij had altijd wel iets te vertellen. Dan de club, de gezellige evenementen in het clubhuis. Vaste prik de poteravond en de barbecue. Wat we niet missen is de overlast van de hangjeugd bij het toiletgebouwtje waarin al heel vaak wat werd vernield of brand gesticht. Het eindeloos geklets midden in de nacht op het bankje vlakbij waardoor we niet konden slapen. Het geluid dringt door op de boot en moest je ongewild luisteren naar het wel en wee en soms hadden ze paringsdrang.  En jonge dronken uitgaans-gangers die moesten wachten op de eerste bus s’ morgens naar huis nadat ze om vier na middernacht buiten werden gezet. En ja, dan begonnen ze te klieren of in het water te springen. Ook zullen we de plakkerige gele knoppen in het voorjaar en de  bladeren en soms hele takken die op de boot vielen bij storm niet missen.

We hebben een fijne tijd gehad met de ligplaats in Middelharnis. De Serendipity was en is een heerlijk schip. En het meevaren van de steigertochten was toch wel heel bijzonder. o.a. naar Antwerpen, Gent , Yerseke en Oostende. Bedankt Arno, Eric en Paul voor het organiseren ervan. Bedankt deelnemers voor het opnemen in de groep.

Na ruim 50 jaar varen werd het tijd om af te schalen. Bijna overal geweest en alles al eens gezien. Sinds Corona toch alleen op het Haringvliet gebleven. Trektochten zien we niet meer zo zitten. Vroeg op om het tij te halen lokt niet meer. De leeftijd en daarmee toch afnemende spierkracht gaan een beslissende rol spelen. Hoewel de Serendipity ingericht is om haar gemakkelijk te bedienen bleek het winterklaar maken en het weer optuigen een zware klus. En omdat de boot ouder werd vergt dat meer onderhoud. Ook het rijden vanuit Limburg naar Middelharnis werd een belasting. Minstens 2 uur heen en weer terug en vaak langer. Zeker met de aanhanger. En voor elk klusje hetzelfde ritueel.

Wij gaan niet helemaal stoppen met zeilen. We hebben een ligplaats gekregen in Roermond bij de Roei en Zeilvereniging Maas en Roer en gaan varen op de Maas en Maasplassen. We hebben een Etchells gekocht en richten die nu in als dagzeiler. Er komt een rolfokinstallatie op en een Dehler grootzeil opvangsysteem om die spekgladde zeilen in bedwang te kunnen houden. Verder zal de Mercury 4pk plaats maken voor een elektrische motor want  Marianne moet hem kunnen bedienen . Het aantrekken van zo’n 1 cilinder 4 takt blijkt toch te zwaar te gaan.

Langs deze weg nog een woord van dank aan de huidige bestuursleden en oud bestuursleden. Dank voor jullie vriendschap, inzet, medewerking en advies in al die jaren.

Tot ziens; Jan en Marianne de Lint