Test zelf je reddingsvest in 10 stappen

Aan het begin van elk nieuw zeilseizoen is het verstandig om eens goed naar je veiligheidsmiddelen te kijken. Een reddingsvest redt levens, maar dan moet hij het wel doen. Daarom raadt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), naast een jaarlijkse keuring, ook een maandelijkse check-up aan. Die kun je zelf uitvoeren. Ga aan de slag met de volgende stappen!

1. Wat is de capaciteit van het vest?

Zoek het etiket of het label waarop de capaciteit van het vest genoemd staat. Tot 50 Newton hebben we te maken met een drijfhulpmiddel (een zwemvest red.). 150 Newton is voor licht gebruik in de zomer. 275 Newton is het standaardvest dat geschikt is om over je zeilpak te dragen.

2. Draai het CO2-patroon uit het vest en kijk het na

Is het patroon doorboord of verroest? Dan is het toe aan vervanging. Een beetje vaseline op de patroon en de schroefdraad beschermt tegen corrosie. De O-ring voorkomt dat het opgeblazen vest lekt. Kijk na of die erin zit en zorg dat hij blijft zitten. Zonder het CO2-patroon kan het vest niet meer per ongeluk opblazen, dus je kunt het rustig bekijken. Op het patroon staat ook een totaalgewicht. Door het patroon te wegen weet je of hij nog vol is. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, over de specifieke eigenschappen van uw vest.

OPGELET: Punten 3 en 4 zijn afhankelijk van het type vest. Lees eerst de gebruiksaanwijzing. Die is eventueel te downloaden op de website van de fabrikant.

3. Maak de smelttablet los en bekijk

Zit er een groen vlakje aan het activeringsmechaniek, dan klapt dat uit als de smelttablet niet meer in orde is en activeert het mechaniek. In een vochtige omgeving kan de tablet verpulveren, waardoor het CO2-patroon wordt geactiveerd. Laat het tablet indien nodig vervangen.

4. Trek aan het koordje

Bedien het activeringsmechaniek met de hand, door aan het koordje te trekken. Kijk of de pin omhoog komt om het CO2-patroon te doorboren.

5. Controleer ceintuur en gesp

Om te zorgen dat het vest aan blijft, moet de ceintuur het vest op zijn plaats houden. Dat betekent dat er aan het eind een stopper zit die voorkomt dat de ceintuur spontaan losschiet. Je kunt ook de ceintuur omzomen aan het eind. De gesp moet in goede conditie zijn.

6. Gebruik geen houtje-touwtjes

Eventuele houtje-touwtjes waarmee je het vest aan je jas kunt bevestigen kun je beter niet gebruiken. Trek je de jas plus vest even uit, dan is de verleiding groot om het vest niet meer met de ceintuur te sluiten. Je loopt dan het risico dat je de jas én het vest kwijt bent als je in het water valt.

7. Heeft het vest kruisbanden?

Een vest met kruisbanden voorkomt dat je niet uit je vest glipt, bijvoorbeeld wanneer je weer aan boord gehesen wordt, of van grote hoogte in het water moet springen. Span ze niet te strak aan, om luchtinsluiting in uw kleding te voorkomen. Natuurlijk moet je ook bij het gebruik van kruisbanden de ceintuur goed aantrekken, anders drijft je vest wel, maar jij niet.

8. Kijk na op slijtage en beschadigingen

Kijk tenslotte het hele vest nog eens na op slijtplekken of mogelijke beschadigingen. Zo nodig kan het keuringstation een reparatie doen. Informeer bij de fabrikant.

9. Blaas het vest op met een pompje

Om te testen of het vest niet lekt, blaas je het vest het liefst op met een pompje. Als je het opblaast met de mond, komt er vocht in de long van het vest. Laat het vest in opgeblazen toestand 24 uur liggen. Wil je het reddingsvest écht testen? Spring er dan eens mee in het water.

10. Plaats alles terug

Alles in orde? Plaats alle onderdelen terug en vouw het vest zorgvuldig op volgens de gebruiksaanwijzing. Een verkeerd opgevouwen vest kan weigeren. Zorg dat het touwtje van het activeringsmechaniek bereikbaar is, maar gebruik het niet als houvast. Bewaar het vest aan een hangertje.

Laat je vest tijdig keuren

Je vest zelf controleren is niet hetzelfde als een keuring. Een specialist van een keuringsstation heeft immers de kennis en de ervaring om een volledige check-up te doen. Hij zet je vest op druk en kan zo nodig onderdelen repareren of vervangen. Informeer bij de fabrikant van het vest hoe vaak hij naar de keuring moet. De KNRM raadt een jaarlijkse keuring aan, zeker wanneer je het vest intensief gebruikt.

Bron: Brochure over reddingsvesten van het KNRM