Op vrijdagavond 9 juli kwamen wat zeilers bij elkaar om de volgende dag uit te varen voor een zeetochtje; het ronden van de Noorderboei. Op Erik na, want die lag al ongeduldig te wachten in de buitenhaven Stellendam.

Voor mij, aan boord bij Niek, een hele belevenis. Mijn eerste zee zeilervaring. Om te beginnen waren we met 5 zeilschepen, niet slecht om mee te beginnen. Sybrand van Eck, Marcel Helbig, Erik van Straten, Corné Peeman en Niek Vis.

Nadat de sluisdeuren weer open mochten na het verwijderen van olie in de haven voeren we op de motor (te weinig wind ) naar Stellendam. Niek meldde zich als eerste bij de sluiswachter in Stellendam met het bericht dat er toch echt een paar schepen graag even naar buiten wilden.
Ter hoogte van de Kwade Hoek kwam er warempel een zuchtje wind en de zeilen gingen omhoog en werd er zowaar toch een lekker vaartje gemaakt.

Het was allemaal goed berekend door Niek en we hadden een sterke stroming mee maar door wat te weinig wind lag de Oosterboei te ver. Om met de kentering van het tij daar te zijn en dan weer op de stroom mee op tijd terug te varen was net niet haalbaar.

We hebben daarom een boei eerder gerond (SH) en maar goed ook. Terug in het Slijkgat viel de wind weer weg en werden de zeilen gestreken. Weer door de sluis hadden tijd zat om alles weer op te ruimen. Terug in de haven aan een biertje zat mijn eerste zeezeil ervaring er op. Wat niet alleen bij mij maar ook bij de anderen goed was bevallen.

De geruchten gaan dat er, bij voldoende animo, volgend jaar weer zoiets te doen. Maar dan in twee dagen naar Scheveningen op en neer. Ik kijk er nu al naar uit.

Met de hartelijke dank aan Niek.

Tabee Aad.